ההגדרה של תאונת עבודה עשויה להיות לעיתים מעורפלת ולא ברורה. למעשה, במקרים רבים אדם שנפגע במהלך עבודתו, כלל לא יחשיב את המקרה כתאונת עבודה ולעיתים אדם אשר נפגע בזמן עבודתו לא יוכר כנפגע עבודה. לכן, ודווקא במקרים כאלו, לניהול נכון של התביעה ישנה חשיבות אדירה ומומלץ מאוד שזו תיעשה בסיוע צמוד של עורך דין שמתמחה בעניין.
על ההגדרה של תאונות עבודה
ההגדרה של תאונת עבודה באופן עקרוני נחלקת לשני סוגים:
תאונת עבודה במובנה הקלאסי – כאשר אדם נפגע בתאונה בזמן העבודה ועקב העבודה .
הביטוי בזמן העבודה משמעו בשעות העבודה או בדרך לעבודה או בדרך מהעבודה הביתה אולם לא די בכך שהארוע יקרה בזמן שעות העבודה אלא צריך שתנאי העבודה הם שגרמו לארוע התאונה.
תאונת עבודה על דרך מחלת מקצוע או מיקרו-טראומה – כאשר אדם נחשף לחומרים מסוימים אשר גרמו למחלתו או כאשר עובד מבצע פעולות חוזרות ונשנות של הרמת משא הגורמות לפגיעה בגבו.
דוגמא שממחישה את המורכבות היטב היא מקרה בו אדם לקה בהתקף לב בזמן עבודתו. למרות שהארוע ארע לעובד בזמן עבודתו וישנם עדים לכך לא די בכך לצורך הכרה בארוע כתאונת עבודה. במקרה של התקף לב בזמן עבודה על העובד להוכיח כי ארע בעבודה ארוע חריג לתנאי עבודתו הרגילים אשר גרם להתקף הלב, כמו למשל ויכוח עם מנהל וכו'.
על תביעות בגין תאונות עבודה
מה שנחשב לא פשוט כבר בהגדרתו, הופך להיות קשה ומורכב שבעתיים כאשר מדובר במישור המשפטי. תביעה בגין תאונת עבודה תוגש, לרוב, במטרה לזכות בפיצויים – הן מהביטוח הלאומי הן מחברות הביטוח(ביטוח מנהלים /תאונות אישיות)- ולעיתים גם במטרה לתבוע את המעסיק וחברת הביטוח שלו על רשלנות שגרמה לתאונה.
לאחר שלב ההכרה בתאונה כתאונת עבודה ע"י המוסד לביטוח לאומי ותשלום דמי פגיעה משך 91 יום עובר הנפגע להגשת תביעה לקביעת דרגת נכות מעבודה לביטוח הלאומי. במקרה של תאונת עבודה קיימת חשיבות רבה לנכות שתקבע ע"י הביטוח הלאומי. כך לדוגמא במקרה שהתאונה הינה תאונת דרכים בדרך לעבודה או במהלכה ומוכרת כתאונת דרכים וגם תאונת עבודה הרי והנכות שתקבע בוועדות הרפואיות של הביטוח הלאומי תחייב גם בהליך התביעה מול חברת הביטוח של הרכב ואם נקבעה ע"י הועדה של ביטוח לאומי כי לא נותרה לנפגע נכות הוא לא יוכל לצרף חוות דעת לתביעתו והתיק יתנהל כתיק ללא נכות.
לעיתים הנפגעים כלל לא מודעים לחשיבות הליך קביעת הנכות מול הביטוח הלאומי ומגיעים לעוה"ד לאחר שכבר נקבעת הנכות הסופית וקיים קושי רב לשנותה . (רק בהליך החמרת מצב בחלוף 6 חודשים ובתנאי שהשתנה המצב הרפואי).
לפיכך קיימת חשיבות לליווי משפטי בזמן הליך קביעת הנכות בביטוח לאומי לרבות הופעת יו"ד בוועדות הרפואיות הגשת ערר והפנייה לחוות דעת פרטית לתמיכה בערר.
אבל, הצדדים הנתבעים לא ימהרו לשלם לתובע את מבוקשו, גם אם מבחינתו מדובר במקרה שאין ברור ממנו. מספיק רגע אחד של חוסר ערנות או פרט אחד שלא הוכנס לתביעה כדי להכשילה, או לכל הפחות לגרום לכך שתסתיים עם פיצויים נמוכים בהרבה מאלו שמגיעים לתובע בפועל. זו הסיבה מדוע סיוע של עורך דין מומחה, בעל ניסיון עשיר בנושא תאונות עבודה, הוא עניין חשוב כל כך.
לעיתים רושם הנפגע בטופס התביעה את נסיבות התאונה באופן מקוצר או לא מדוייק ולאחר מכן הוא מתקשה להסביר את ההבדל בין הרשום בתביעתו שהוגשה לביטוח הלאומי לבין הנסיבות לאישורן.
תביעה בגין תאונת עבודה – הצעדים הראשונים והמחייבים
כדי להגדיל את סיכויי הזכייה בתביעה ולזכות במלוא הפיצויים, חשוב לבצע מבעוד מועד את המהלכים הבאים:
רשמו את פרטי התאונה שלב אחר שלב ושמרו את המסמך אצלכם. כך, תבטיחו שדבר ממנה לא יישכח עקב הזמן הרב שעבר מאז קרתה.
אל תוותרו על טיפול רפואי ואספו אצלכם כל מסמך אשר מעיד על טיפול כזה או אחר, על תרופות שקיבלתם ועל הנחיות מצד הצוות הרפואי.
אל תפסיקו לאסוף מסמכים רפואיים לאחר הטיפול הראשוני. כל הליך אשר קשור לתאונה או עשוי להיות קשור אליה יהיה בעל חשיבות גדולה, גם אם בוצע תקופה ארוכה לאחר המקרה.
מלאו את הטופס 'בקשה לטיפול רפואי לנפגע עבודה' של ביטוח לאומי (לשכירים – טופס 250; לעצמאיים – טופס 283 – נלקח מתוך אתר המוסד לביטוח לאומי) ושלחו אותו אל פקידי הביטוח הלאומי.
אם ישנם עדים שנכחו במקום בזמן האירוע – רשמו את פרטיהם לפניכם ואף הכינו אותם לאפשרות שתזדקקו לעזרתם.
כאמור, מומלץ לבצע את כל המהלכים בעצה אחת עם עורך דין אשר מתמחה בתביעות בגין תאונות עבודה. אותו עורך דין יוכל גם להדריך אתכם בתחילת הדרך ולוודא שאינכם שוכחים אף פרט שיכול לסייע לזכייה בתביעה, בזמן הקצר ביותר ובתום הליך כמה שיותר פשוט.