מחלת מקצוע היא מחלה מסוימת, שנגרמת לעובד או לעובדת במהלך תקופת העסקתם כתוצאה מתנאי העבודה שלהם. זו יכולה להיות מחלת עור או סרטן בעור שנגרמו בעקבות חשיפה מרובה לשמש, מחלות בדרכי הנשימה או סרטן ריאות אצל אנשים שעובדים בסביבה של אבק או עשן, חשיפה יומיומית לרעשים חזקים שגורמת לטנטון וליקויים בשמיעה, עבודה עם חומרים רעילים שעלולה לגרום למחלות נשימה, בעיות שרירים, סרטן וכדומה. כלומר, לא מדובר בפגיעה חד פעמית אלא בנזק מתמשך, שקשור באופן ישיר לתנאים ששוררים בסביבה או במקום העבודה. בפועל, חלק גדול מציבור העובדים שסובלים ממחלה כלשהי, לא מזהים קשר בין הכאבים, הפגיעות או המחלה שיש להם לבין התנאים בהם הם מועסקים. בנוסף, הם בכלל לא יודעים שיש להם את האפשרות לקבל פיצוי כספי בגלל מצבם הרפואי. לכן, עורך דין מחלות מקצוע בצפון, בעל ידע וניסיון בתחום, יכול לסייע להם למצות את מלוא זכויותיהם מול המוסד לביטוח לאומי.
כיצד מוגדרת בחוק מחלת מקצוע?
בסעיף 79 לחוק הביטוח הלאומי [נוסח משולב], תשנ"ה – 1995 מוגדרת מחלת מקצוע כדלקמן: "מחלה שנקבעה כמחלת מקצוע בתקנות לפי סעיף 85 והוא חלה בה, בהיותה קבועה כמחלת מקצוע, עקב עבודתו אצל מעבידו או מטעמו, ובעובד עצמאי – עקב עיסוקו במשלח ידו." כלומר, מחלת מקצוע היא מחלה שנכללת ברשימת מחלות המקצוע של תקנות הביטוח הלאומי והעובד חלה בה בעקבות תנאי עבודתו או עיסוקו.
מחלות מקצוע – דוגמאות
תקנות 44–46 לתקנות הביטוח הלאומי (ביטוח מפני פגיעה בעבודה), תשי"ד – 1954 הן התקנות שעוסקות בקביעה של מחלות המקצוע. בתוספת השניה לתקנות יש רשימה סגורה של כ-40 מחלות מקצוע, למשל: הרעלה שנגרמה בגלל חשיפה לחומרים כמו עופרת, זרחן, כרום, ניקל והתרכובות של חומרים אלה, מחלה בעור שנגרמה כתוצאה משימוש בחומרים כגון גזים, נוזלים או מוצקים, מחלת השחפת, קדחת צהובה, דלקת בכבד, סרטן בריאה, מחלת הטטנוס, קטרקט, שיתוק ילדים, מחלת קרינה שנגרמת בשל שימוש בחומר רדיואקטיבי, ליקויים בכושר השמיעה והדיבור, פריצת דיסק, מחלות בדרכי הנשימה וכדומה.
שימו לב, מחלה כלשהי שלא מופיעה באופן מפורש ברשימה זו, לא תחשב בתור מחלת מקצוע. עם זאת, עדיין יכולה להיות אפשרות לתבוע פיצוי כספי מכוח הפסיקה בעילה של מיקרוטראומה. כלומר שאותה מחלה נגרמה בצורה הדרגתית, על ידי רצף תאונות או פגיעות זעירות שמהותן זהה, שבאופן מצטבר גרמו ביחד לנזק חמור ובלתי הפיך.
מה צריך לעשות כדי לקבל את הפיצויים?
הדרך המומלצת לזכות בקצבה בעקבות מחלת מקצוע היא לפנות אל עורך דין מחלות מקצוע בצפון, שיוכל להדריך ולהכווין אתכם בשלבי התהליך. כך, עובד או עובדת שנפגעו או חלו תוך כדי עבודתם השוטפת והם סבורים שהמחלה קשורה ישירות לתנאי עבודתם, צריכים לפנות ראשית לבדיקה ואבחון מקצועי של רופא תעסוקתי. אשר על פי קביעתו, אפשר יהיה להתקדם ולהגיש תביעה מסודרת למוסד לביטוח לאומי.
כדי להוכיח את התביעה יש לעמוד בתנאים המצטברים הבאים: זוהי מחלה שמוגדרת במפורש בתקנות הביטוח הלאומי בתור מחלת מקצוע, העובד חלה בה בזמן שהיא הוכרה בתור מחלת מקצוע, המחלה נגרמה בעקבות העבודה אצל המעביד או מי מטעמו, כתוצאה מתנאי או סביבת העבודה. כלומר, יש להראות שמתקיים קשר סיבתי מובהק בין ההתפרצות של מחלת המקצוע הנטענת לבין סוג העבודה או אופי העיסוק הספציפי. כמו כן, יש לעבור בדיקות ולקבל אישור רשמי של וועדה רפואית מטעם הביטוח הלאומי.
מדוע הכרחי לפנות אל עורך דין מחלות מקצוע?
הניסיון מלמד שהליכי ההכרה במחלת מקצוע וקבלת הפיצוי יכולים להיות מאוד מורכבים וארוכים. שכן, מלבד מילוי והגשת הטפסים וכל האישורים המתחייבים, יש לעמוד בפני וועדות רפואיות של הביטוח הלאומי וקיים קושי לעבור זאת בהצלחה לבד, ללא הידע, הניסיון והמומחיות הספציפית שיש לעורך דין מחלות מקצוע. בפועל, אנו רואים שיש לא מעט נפגעי עבודה שחלו במחלת מקצוע אך מוותרים על זכויותיהם בגלל חשש מההליכים המסורבלים והבירוקרטיה הרבה הכרוכה בהם או שמתפתים לפנות למוסד לביטוח לאומי באופן עצמאי ולא ממצים את זכויותיהם בצורה מקסימלית.
לכן, חשוב לפנות אל עורך דין מחלות מקצוע בצפון, שיעזור לכם לעבור את ההליך מול המוסד לביטוח לאומי בצורה יעילה, מהירה ומוצלחת. לעורך הדין יש את הידע הדרוש בחקיקה ובפסיקה, הוא מכיר מומחים רפואיים טובים, יודע איך לנסח את התביעה על פי המצב הרפואי שלכם ויודע איך להתנהל בצורה מיטבית מול פקידי המוסד לביטוח לאומי.
הכהן – ברק משרד עו"ד ונוטריון הוא משרד מקצועי ומנוסה בטיפול בתביעות בגין מחלות מקצוע ומימוש זכויות רפואיות של נפגעי עבודה מול המוסד לביטוח לאומי. צוות עורכי הדין של משרדנו יבדוק עבורכם את סיכויי התביעה, ילווה וייצג אתכם לכל אורך התהליך, עד למימוש מלוא זכויותיכם. אנו עומדים לרשותכם בכל עת, נשמח לסייע לכם.