המושג אי כושר עבודה מתייחס למקרה בו אדם נפגע בתאונה, נפצע או חלה וכתוצאה מכך איבד את היכולת להמשיך ולעבוד, באופן מוחלט או חלקי. במצבים אלה, הנפגע אינו מסוגל עוד להמשיך ולעבוד כפי שנהג לעשות, מה שמקשה עליו לכלכל את עצמו ואת משפחתו. מרגע זה, ההידרדרות למצוקה נפשית וכלכלית היא חדה ומהירה. על מנת שתדעו איך לפעול בצורה נכונה ויעילה במצבים מורכבים אלה, ריכזנו עבורכם את מה שחשוב לדעת בנושא.
איך מוגדר אי כושר עבודה?
ההגדרה של אי כושר עבודה מחולקת למספר מצבים, הנקבעים בהתאם לרמת התפקוד של האדם שנפגע ותקופת אי הכושר שבה מדובר. לפי הנחיות הממונה על שוק ההון ביטוח וחיסכון במשרד האוצר, בפוליסה הבסיסית של כל חברות הביטוח, ההגדרה הסטנדרטית של אובדן כושר עבודה מוחלט מתייחסת לאירוע של תאונה או מחלה שגרמו לפגיעה קבועה או זמנית בשיעור של 75% לפחות, ביכולת של האדם שנפגע להמשיך ולעבוד באותו עיסוק או בעיסוק סביר אחר, התואם את הניסיון המקצועי, ההכשרה וההשכלה שלו. בהגדרות המוסד לביטוח לאומי, רואים אי כושר בשיעור של 75% כאובדן עבודה מלא ששיעורו 100%.
אובדן כושר העבודה של המבוטח יכול להיות זמני, בדרך כלל לתקופה של עד 3 חודשים, לאחריה הוא יכול להמשיך ולתפקד כרגיל או באופן קבוע – כאשר מדובר בפגיעות בלתי הפיכות, המונעות מהנפגע לחזור לעבוד לצמיתות.
כמו כן, ישנם מצבים בהם אובדן כושר העבודה הוא לא מוחלט אלא חלקי. כלומר, במקרה שהאדם שנפגע יכול לחזור לעיסוקו הקודם, אך כושר ההשתכרות שלו ירד בשיעור של 25% עד 74% כתוצאה מהפגיעה שקרתה לו. ישנם גם מקרים בהם הפגיעה תוגדר ראשית כאובדן כושר עבודה מוחלט ולאחר זמן מה יחול שיפור במצבו הרפואי של הנפגע והוא ייכנס לגדר אי כושר עבודה חלקי.
מה ניתן לעשות במקרים אלה?
על מנת לזכות בקבלת פיצוי כספי במצב של אי כושר עבודה, ניתן לפנות בתביעה נגד חברת הביטוח אצלה אתם מבוטחים באופן פרטי. הדרך המומלצת והיעילה ביותר לעשות זאת, היא בעזרת קבלת סיוע מקצועי של משרד עורכי דין מקצועי ובעל ניסיון רב בתחום. שכן, צריך למלא טופס תביעה מסודר, לפרט את מצבכם הרפואי ולצרף מסמכים, אישורים וחוות דעת רפואיות התומכים בטענותיכם. נדרש גם להמציא תלושי משכורת מהשנה החולפת או דוח שנתי שהוגש למס הכנסה אם אתם עצמאיים, אישור מהמעסיק על תקופת ההיעדרות מהעבודה, אישור של משטרת ישראל אם מדובר על תאונת דרכים, העתק המחאה מחשבון הבנק שלכם, אישור מאת המוסד לביטוח לאומי אם נפגעתם בשל תאונה במקום העבודה וכדומה.
אפשרות נוספת היא לפנות בתביעה למוסד לביטוח לאומי, באמצעות עורך דין שמתמחה בתחום, על מנת לקבל תשלום של קצבה או גמלה חודשית מהמדינה כפיצוי על הפגיעה. שכן, לכל תושבי ישראל מגילאי 18 עד 67 (גיל הפרישה הקבוע בחוק), יש ביטוח מפני אובדן כושר עבודה. לפי הוראות חוק הביטוח הלאומי [נוסח משולב], תשנ”ה – 1995, ניתן לקבל פיצוי בגין נכות כללית, תאונת עבודה או תאונות אחרות (תאונת דרכים, תאונה בבית ועוד). קחו בחשבון, שברוב המקרים אם אתם זכאים לקבל כספים מהמוסד לביטוח הלאומי, חברת הביטוח רשאית לקזז אותם מסכום הפיצוי שהיא חייבת לשלם לכם.
חשוב להדגיש – הגשת תביעה נגד חברות הביטוח והמוסד לביטוח לאומי כרוכה בהליכים מורכבים, ממושכים ומייגעים. במהלכם תתבקשו לצרף תיעוד רפואי, לעבור בדיקות מקיפות ולהופיע בפני רופא מומחה או וועדה רפואית. לאחר שהגוף המבטח יבחן את התיעוד הרפואי ויתר האישורים שהגשתם, הוא רשאי לבקש מסמכים ואישורים נוספים וכן שתעברו בדיקות רפואיות נוספות, במידת הצורך. שתדעו, גם אם פנייתכם נדחתה על הסף, עדיין יש מה לעשות וניתן לשנות את ההחלטה באמצעות הגשת ערעור או תביעה לערכאה המשפטית המתאימה, באמצעות משרד עורכי דין מקצועי ומנוסה.
כיצד מומלץ לפעול?
עליכם להיות מודעים לכך שהליכי מימוש זכויותיכם החוקיות נגד החברות המבטחות, קרנות הפנסיה והמוסד לביטוח לאומי, הוא לא הליך פשוט ומהיר. נהפוך הוא, מדובר בהליכים בירוקרטיים מורכבים וארוכים. כדי לזכות בכספי הפיצויים המגיעים לכם, בצורה הקלה והמהירה ביותר, חשוב שתפנו בהקדם האפשרי לקבלת ייעוץ משפטי של משרד עו”ד מומחה בתחום. שכן, מדובר על תחום המצריך ניסיון וידע רב, בקיאות בחקיקה והבנת המערכת. בעזרת קבלת סיוע משפטי של עורך דין הבקיא בתחום ומכיר את אופן ההתנהלות מול כל הגופים המעורבים, תוכלו למצות את זכויותיכם בצורה יעילה וקצרה הרבה יותר. כך גם תוכלו לזכות בפיצוי המקסימלי המותר בחוק ולחסוך את עגמת הנפש הנלווית להליכים אלה.
הכהן – ברק משרד עו”ד ונוטריון מתמחה בטיפול במקרים מורכבים של אי כושר עבודה ומיצוי זכויות הנפגעים מול הגופים השונים. כל זאת, תוך מתן יחס אישי וסיוע מקצועי ומהיר. אנו מזמינים אתכם לפנות אלינו, בכל עת, לקבלת ייעוץ משפטי מהימן וייצוג מיטבי.